top of page

Danskhed 

 

Rødgrød med fløde, stegt flæsk med persillesovs. Dannebrog og klaphatte. Hvornår er man dansk? Danskhed kan opfattes på mange måder. 
I dette forløb har vi arbejdet med danskhed, og i dette tilfælde om det at blive udstødt fra et samfund. Kopierne af Jesper Wung-Sung kan man perspektivere til nutidens debat om flygtninge, intergration og det med ikke at føle sig velkommen.

Resumé

 

Jessica og Malou

Der var en dreng som hed Jonas, som boede med sine forældre. Han gik til fodbold, og var forelsket i en pige som hed Maria. Da han en dag kom hjem fra fodbold, skete der noget usædvanligt. Han var låst ude og hans forældre ville ikke lukke ham ind. Forældrene havde nogle sølvdragter på, og pludselig så han en dreng som lignede ham selv på en prik. Han var iført samme beklædning. Der kom to mænd, som var også havde samme beklædning på som hans forældre, gående ind i baghaven og prøvede på at fange Jonas. Jonas var meget forvirret, og løb sin vej ud i skoven. Der mødte han Ian. Ian fortæller Jonas hvad der foregår og hvem mændene i sølvdragterne er. Derefter bor Jonas i skoven sammen med Ian. Han passer på Jonas, og omvendt. De er sommetider inde i byen, for at samle proviant. I et storcenter møder de Ronnie, som de tager med på deres flugt. De bor alle tre ret lang tid i skoven, og efter noget tid, dør Ronnie af sygdom. Derefter er det kun Ian og Jonas tilbage, som flygter fra KB’erne. Bagefter bliver Ian ramt af sygdom, som skyldtes kamp med nogle vildsvin i skoven. Han bliver til sidst så syg, at han ikke ønsker at leve mere, derfor vælger han til sidst at springe ud fra en klippe. Jonas fortsætter flugten og kommer til sidst hen til skibet, som de hele tiden havde ledt efter. Da han kommer til skibet, dør Jonas selv af udmattelse og afkræftelse. 

Analyse 

 

Miljøkarakteristik – Naja og Rebecca

 

Det fysiske miljø
Det fysiske miljø er hvor de vigtigste steder og omgivelser handlingen foregår. Det kan fx være en bestemt by, et hus, men også mere bredt i form af fx et landsbymiljø eller ghettomiljø.

Romanens handling foregår flere forskellige steder. De vigtigste er:

Skoven:
Skoven er utrolig stor, og det kan bl.a. læses i eksemplet:.s. 20 ”Skoven er stor (…) De kan gå i 117 andre retninger”. Skoven bliver ellers beskrevet som en nogenlunde normal skov med vildsvin, træer, en hule, grene, jord og blade. Der er ikke rigtig noget anderledes ved skoven. At der er alle ting som jeg lige har nævnt, kan bl.a ses på side 22: ”Hulens loft bestod af træets rødder, tværgående grene, jord og blade” og på side 23: ”Det er sikkert god gødning for skoven – eller glimrende vildsvindefoder”

Jonas’ hjem:
Jonas' bor sammen i et helt almindeligt parcelhuskvarter med et klassisk hvidt stakit. Det kan læses på side 11 ”Jeg åbnede lågen i det hvide stakit med den ene tåspids…” De har også en tilhørende have med en gynge, s. 16 "Jeg sad på gyngen i haven" Deres hus ligger også tæt på både skoven og station. Det kan jeg læse mellem linjerne, da Jonas ikke har noget i mod at skulle gå hjem fra station og på vejen hjem, så går han gennem skoven. 


Storbyen:
Efter min mening er storbyen i romanen er på dette punkt - altså det fysike miljø, dét som man forbinder med en helt normal storby. I bogen kan man bl.a. læse at der er huse køretøjer og mange mennesker. Det står på side 30. På side 35, så vil man kunne læse at der i storbyen også er et center, en arkade, en stor sportsbutik og små gader.
s. 35 ”I centeret lå en sportsforretning (…) vi spillede spil i Arkaden (…) Vi spiste kæmpeburgere hos Big Bang Burger”

 

Det sociale miljø
Det sociale miljø siger noget om de vigtigste personers sociale status. Er det et rigt eller fattigt miljø? Hvilke grupper personer tilhører personerne?

Skoven:
Jeg synes at skoven er et svært sted at beskrive socialt, da det jo ikke er et specifikt sted - forstå mig ret, men mere en beskrivelse efter min mening. Men Jonas' sociale status i skoven er efter min mening at han er "tilhænger", hvor at Ian er lederen.

Byen:
Byen er et lille hyggeligt samfund med godt fællesskab i bl.a. sportsklubber. Som jeg læser det er der i byen en god stemning og med glade mennesker. Faktisk bare ligesom en almindelig gennemsnitlig by. Jonas' er normalt en popuær dreng. 

Storbyen:  
Storbyen er et lidt mærkeligt miljø. For at kopier bliver dræbt på åben gade, men uden at folk lægger mærke til det. Dog virker det ellers ret normalt, som alle andre storbyer, med et stresset og rigt miljø. Jonas er i byen bare en helt almindeligg teenage dreng og ikke med den store betydning. 

 

 

Det psykiske miljø

Det psykiske miljø er hvordan det er at være i det fysiske og sociale miljø. Er det fx et positivt eller konfliktfyldt miljø?
Det er ofte det man læser mellem linjerne. 

Skoven:
Miljøet i skoven er til tider harmonisk, men aldrig positivt, på den måde at Ian, Jonas og Ronnie har et harmonisk forhold til hinanden og været gode venner. Miljøet blev dog aldrig positivt, da de hele tiden levede med frygten for at blive fanget af KB'erne. Der var også nogen gange konflikter mellem de tre drenge. 

Byen:
Byen fylder jo ikke helt så meget som fx skoven, så man hører ikke så meget om det. Men det virker som et harmonisk og positivt miljø, da det jo bare er en lille hyggelig by. 

Storbyen:
Storbyen er et konfliktfyldt miljø, som alle andre storbyer. Men i dette tilfælde især, fordi der hele tiden er en jagt på kopier og KB'ere overalt, som prøver at fange kopierne.
Almindelige mennesker er også hele tiden på vagt. Alle frygter kopierne, og børn får besked på aldrig nogensinde at måtte snakke med kopierne.

 

 

Personer – Naja og Rebecca


Romaner består ofte af et stort persongalleri. Det er de personer som konflikterne og problematikker i romanen, udspiller sig igennem. Personernes forhold er vigtigt for læserens forståelse af romanen.
Overordnet kan man dele personerne ind i hovedperson(er) og bipersoner.
 

Ydre:

Den ydre personkarakteristik er det man får af vide i personen, altså det fysiske. Det man kan se.

Jonas:
Jonas er en dreng og bare en helt alminedlig teenager, det kan man læse på side 16. I bogen bliver han skadet og får bandager på fødderne.
Da han går i byen finder Ian et par lysebrune støvler  til ham.
Jeg kan ikke helt vurdere om det skal stå i indre eller ydre karakteristik men Jonas er meget sportslig.

Ian:
Ian er også bare en almindelig teenagedreng. Han har lyst hår – næsten hvidt og så går han med hat. Han er rimelig muskuløs i sin kropsbygning, og han går med en skinnende sølvhalskæde. Han er den som sørger for mad til alle de tre drenge så han går med taske med mad. Maden er ofte bare noget dåsemad. Han er som sagt også lederen af deres gruppe, og derfor går han også med et  kompas-ur så de kan finde vej.

Ronnie:
Man hører ikke så meget om Ronnie, da han kun kommer lidt sent i bogen og hurtigt er væk igen. Men af det ydre så er han en høj og spinkel dreng med sort krøllet hår.

Maria:
Maria er ikke decideret med i bogen. Man hører kun om hende når Jonas fortæller. Han fortæller at hun har sort hår, brede kindben, smalle øjne og hvide tænder.

 


 

Indre:
Det indre er en beskrivelse af personernes personlighed, handlinger og følelser. Nogen gange er det ens egen opfattelse af personerne; Det man læser mellem linjerne.

Jonas:
Jonas han er en følsom dreng. Han er udoverdet en meget hjælpsom og omsorgsfuld dreng. Det kan man se på den måde han tager sig af Ian når han bliver syg. I den episode viser det også at han er meget psykisk stærk. det kan også ses ved at han bliver ved men at tro på at han ikke er en kopi, selvom Ian hele tiden modsiger ham. 
Han er også en meget standhaftig dreng. Det kan man se ved at han ikke giver efter for fristelser eller modgang. 
Ellers er han en almindelig teenager som er god til fodbold og drømmer om livet med dræmmepigen, som i Jonas' tilfælde er Maria. 


Ian:
Ian er meget moden af sin alder og meget viljestærk. Han bliver ved med at tro på det han mener. Han er god til at tage sig af de andre drenge og er god til at lede dem. Han er derfor også den som tager de vigtigste beslutninger, og han er god til at holde ved hans beslutninger. 
Udover at han er meget bestemt, så er han også meget hjælpsom, han har hjulpet Jonas og Ronnie meget med at overleve som kopi, på flugt fra KB'erne.
Han er en lukket person på den måde at han fortæller ikke så meget ud af sig selv, han kan ikke så godt lide at snakke om sig selv.
 Hans ambition gennem hele bogen er at komme hen til skibet, og det viser at han ikke giver så let op, på noget han drømmer om. 

Ronnie:
Man hører igen ikke så meget om Ronnies personlighed, men han har i hvert fald ikke så meget indflydelse i deres drengegruppe. Udover det så er han lidt tosset og fjollet. Han opfører sig lidt som en lille dreng.
Han kan ikke huske noget fra hans fortid, og han ved ikke engang hvad hans efternavn er. 
 

Udvikling af personerne:


Udvikling er et vigtigt begreb i ungdomsromaner. Romans personer udvikler sig i retning af en mere voksen identitet. Udviklingen sættes ofte i gang af dødsfald eller første forelskelse. Relevante spørgsmål: Ændrer personerne sig både i det ydre og det indre? Hvordan? Hvorfor?
 

Jonas:
Han udvikler sig meget gennem romanen. Efter Ronnies dødsfald bliver han mere viljestærk, ansvarsfuld og standhaftig, hvor at det før hen kun var Ian som sørgede for det hele. Men efter at Ian blev syg udviklede han sig meget. Jonas overtog alt ansvaret som Ian før hen havde sørget for. Han udvikler sig rigtig meget og bliver meget selvstændig. Specielt efter Ians død.
Vi hører ikke noget om hans udvikling i det ydre.
Ian:
Han starter som en ansvarsfuld person som hjælper Jonas og Ronnie, men efterhånden bytter Ian og Jonas lidt roller. Så bliver Ian syg og dør.
Ronnie:
Ronnie har ikke så meget indflydelse. Han er en tosset person og udvikler sig ikke så meget, udtagen til slutningen hvor han bliver meget skør og til sidst dør.

 

 

Fortæller og synsvinkel – Naja og Rebecca
Fortæller er et led der befinder sig mellem læser og fortæller, det er fortælleren der bestemmer hvad vi går af vide.

Synsvinkel er den vinkel du ser begivenhederne fra, synsvinklen kan skifte i løbet af romanen. Det kan skrives inde fra altså igennem en eller flere personers bevidsthed, men det kan også skrives udefra, det er hvis det er skrevet som hvis man så handlingen gennem et kamera. Det kan også blive vekslet mellem ydre og indre synsvinkel, det kaldes kombineret synsvinkel.

Bogen er skrevet i jeg fortæller, men ikke en alvidende jeg-fortæller. At den er skrevet i jeg fortæller, skaber mere identitet, og gør det mere personligt fra Jonas side.
S. 31 "jeg ved det ikke"
Synsvinklen er den samme igennem hele romanen: en indre synsvinkel på Jonas’ perspektiv.

 

Komposition – Jessica og Malou  
Komposition er den måde som romanens handlingsforløb et opbygget på, og måden den bliver præsenteret for til læseren.

Berettermodellen

Anslag.
Jonas er på vej hjem fra fodboldkamp.

Præsentation.
Han havde mødt Maria på vej hjem fra fodboldkampen. Da Jonas kommer hjem, møder han sine forældre der ikke vil lukke ham ind. I stuen ser han drengen, der ligner ham selv på en prik. Da der ikke er nogen som vil lukke Jonas ind, går han ud i baghaven, hvor han møder KB’erne som prøver på at fange ham. Jonas flygter fra KB’erne.

Uddybning.
Jonas møder Ian ude i skoven på hans flugt. Ian prøver på at hjælpe Jonas til at forstå hvem han er. Jonas nægter at tro på, at han er en kopi. De møder Ronnie, som også er en kopi og tager med på deres flugt fra KB’erne.

Point of no return.
Drengene får fat på en stav som tilhører en KB’er. Med staven finder de ud af, at de er kopier. De finder ud af hvorfor de er blevet skabt.

Konfliktoptrapning.
Det bliver hårdere og hårdere at skulle leve ude i skovens hårde vilkår. Ronnie er derfor den første der bliver meget syg, han dør derfor til sidst af sygdom. Ian er den næste der bliver meget syg, han vælger derfor til sidst at begå selvmord. Jonas fortsætter derfor alene.

Konfliktløsning.
Jonas finder endelig skibet. Her slutter hans rejse, da han endelig er kommet til mål.

Udtoning.
Jonas finder fred.

 

Genretræk – Malou

Indledning og slutning:
Indledning: S. 7, ''Kender du den der tanke: Det kunne være en roman. Gør du?''
Slutning: S. 165, ''Jeg mærker en hånd. Det er ikke min. Men mine fingre lukker sig. ''

Kronologisk/liniært forløb:
S. 19, ''Jeg lod, som om jeg ville samle skoene op, men i stedet for satte jeg af som en 100-meterløber og spurtede rundt om huset, kastede mig gennem hækken, spænede tværs over nabohaven, gennem deres hæk og ud på stien! Jeg styrtede af sted''
S.20, ''Jeg brugte mine sidste kræfter til at spurte så langt ind i skoven, som jeg orkede, hvorefter jeg kastede mig om bag et stort træ og lå helt stille''
S. 21,''Så mærkede jeg et greb om min ene ankel. Det skete langt hurtigere, end jeg kunne forvente: et kraftigt ryk, der fik mig til at vælte, blade, der dækkede mig, og en hånd, der blev presset hårdt mod min mund! ''
S. 22, ''Vi lå i en lille hule. Man ville højest kunne sidde på hug, og den var ikke større, end vi kun lige kunne ligge skulder mod skulder. ''

Flashback
S. 34, '' I hvert fald alt det, jeg kunne huske: Da jeg smadrede en af mors krukker; en dag jeg med vilje trådte på en sommerfugl; da jeg gav en kammerat skylden for en ødelagt stol i klassen; dengang jeg stjal en lommekniv i legetøjsbutikken; de fjorten dage, hvor jeg smed madpakken ud, men sagde til mor, at jeg havde spist den; da jeg skubbede en mindre dreng ind i tjørnehækken bag hallen; dengang jeg tissede i en skraldespand til fastelavn på skolen.''

Flashforward/forudgreb
S. 20, '' Standsede, sad ubevægelig og lyttede: Havde de set mig? Så kunne jeg høre dem, prustende og stønnende, oksende sig op ad skråningen. Åh, hvor de havde set mig!''

 

Fantastiske fortællinger – Jessica

Kopierne foregår i en almindelig verden, hvor Jonas er hovedpersonen. I starten er Jonas en helt almindelig skoledreng, der godt kan lide at spille fodbold. I historien følger man Jonas og hans udvikling. Jonas befinder sig i starten hjemme, hvor han altid har hørt til. Da hans forældre en dag ikke vil lukke ham ind, sidder han derfor ude i haven, da han møder to mærkelige mænd, der er iført sølvdragter. De to mænd er kopibefriere, som vil fange og deaktivere Jonas. Nu begynder det uvirkelige at dukke op i den virkelige verden.

Jonas flygter ud i skoven, hvor han møder Ian, som fortæller ham at han er en kopi. Jonas tror dog ikke på Ian, men han kan alligevel godt se sammenhængen imellem Ians forklaring og hvad det er der er sket. På den måde ser man igen det uvirkelige, som dukker op i den virkelige verden. Der findes ikke kopier i den virkelige verden.

Jonas og finder sammen med to drenge ude i skoven. Ronnie og Ian. De hjælper hinanden lige så længe de kan. De flygter fra kopibefrierne, som vil fange og deaktivere dem. De har fundet ud af, at de er kopier, som er blevet lavet når originalerne er blevet syge og har været i behandling i et langt stykke tid. På den måde ser man igen det uvirkelige i den virkelige verden. Det er ikke muligt at lave en kopi af et andet menneske.

Drengene leder efter skibet til alle kopierne. De leder længe og det er hårdt for dem at skulle bo i skoven. Men det er det mest sikre for dem. Efterhånden mister Jonas sine to venner, Ronnie og Ian, og til sidst er der kun ham tilbage. I slutningen af historien finder Jonas skibet.

Kopierne er en fantastisk fortælling. Hovedpersonen er Jonas, som er et barn. Man følger Jonas og hans udvikling igennem historien. Fortællingen foregår i den virkelige verden, hvor alt det uvirkelige med kopierne dukker op. Der findes den virkelige verden, hvor alt er helt normalt. Alt det uvirkelige med kopierne og kopibefrierne dukker op i den virkelige verden. Det bliver Jonas’ opgave at finde ud af, hvem han egentlig er. Det gør han sammen med Ronnie og Ian som er hans hjælpere. De flygter fra kopibefrierne som er deres modstandere. Alle menneskene er deres modstandere. Der er nemlig ingen der ønsker at de er aktive, derfor skal kopierne deaktiveres. Ved hjælp af genretrækkene kan man vise at Kopierne er en fantastisk fortælling.

 

Fortolkning – Kristoffer

Hvad er hensigten med romanen?
Romanen vil gerne vise os hvordan det kan være at blive udstødt. At blive smidt ud fra folkemængden på grund af den måde man er født på. Man kan nærmest opfatte det som en slags racisme.

Hvorfor behandler fortællingen netop denne konflikt og disse værdier?
Måske fordi det faktisk sker nogle steder i den virkelige verden. Hvor mennesker bliver slået ihjel på grund af den måde de er født på og ikke den måde de er på.

Hvad er det, fortællingen vil mig som læser?
Den vil fortælle hvordan det er at blive udstødt og hvad det vil sige og hvilke konsekvenser det kan medføre.

Hvad vil romanen og forfatteren have mig til at tænke nærmere over?
Hvordan det virkeligt er at være udstødt på en sådan hård måde. På samme tid tænker man også lidt over slutningen fordi historien ender så løst.

 

Perspektivering – Naja og Rebecca

Perspektivering er at tage det emne man har og placere det i en relevant sammenhæng i forhold til virkeligheden/samfundet.
I dette tilfælde kunne man fx perspektivere til nutidens debatter omkring flygtninge og integration. Evt. også til andre film og bøger.

 

Jeg har ikke set andre film og læst andre bøger, som jeg mener jeg kan perspektivere til. Men i denne bog ser jeg en sammenhæng med de flygtninge og indvandrere som kommer til Danmark. Dem som kommer som flygtning til Danmark har svært ved at integrere sig, og de har svært ved at føle sig som en del af det danske samfund; de føler sig udstødt. Det er en sammenhæng jeg kan genkende i bogen; kopierne kopierne er ikke er en del af samfundet, og de føler sig udstødt. Kopierne bliver jagtet, og folk kigger mærkeligt på dem når de går på gaden. Sådan har flygtninge det også. Specielt de kvindelige muslimer, som for eksempel går med tørklæde. Folk kigger nedladende på dem, og Danmark vil endda forbyde kvinder at gå med tørklæde. Men hvorfor? Hvorfor må danske Jonathan gå med hue året rundt, indenfor og udenfor, når muslimske Amina ikke må gå med tørklæde, for at være stolt af hendes religion. Tørklæde debatten er en debat som nok aldrig kan gøre alle tilfredse. 

 

Repetition af enmet Danskhed 

Hvad er danskhed?

 

Opfattelsen af hvad der er dansk har ændret sig meget gennem historien. Danskheden kan defineres på mange forskellige måder. Efter min mening er danskhed kendtegnet ved en nationalfølelse og ikke nødvendigvis at være født i Danmark. Det handler om at følge den danske kultur og indrette sig i samfundet. Danskheden handler også i stor grad om ens selvopfattelse. Om man føler sig dansk eller ej.

Ting som nogle forbinder med danskhed: Flæskesteg, frikadeller, Dannebrog, demokrati, velfærdsamfund, offentlige ydelser, kongehus.

På den ene side, på den anden side

På den ene side, på den anden side er en tekst som handler om danskere, hvordan vi ser på vores land og hvad vi har og hvordan vi er tilfredse men alligevel utilfredse.
I teksten bliver der skrevet at vi bor i verdens bedste land, og det er vi ikke et sekund i tvivl om. Andre befolkninger roser os, og vi er stolte af at have skabt et velfærdssamfund med gratis skole og hospital. 

Janteloven og anti-Janteloven

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

Oplevelser i forbindelse med Janteloven

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

Kulturgrammatik 

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

bottom of page