Dansk
Herman Bang
Herman Joachim Bangvar en dansk kritiker, forfatter og journalist. Han blev født på Als i hertugdømmet i år 1857, og døde i år 1912 under en oplæsningsturné i USA.

Portræt af Herman Bang
Herman Bang debuterede som 22-årig som fiktionsforfatter. Han havde en god baggrund for at fortolke naturalismens filosofi. Gennem sin egen slægts degeneration og fald.
Debutromanen Haabløse Slægter fra 1880 følger i det ydre, Bangs egen biografi, men i det indre er stoffet kunstnerisk forskudt. Haabløse Slægter blev en skandalesucces: nedvurderet i anmeldelserne, karikeret i vittighedstegninger og beslaglagt i byretten som utugtig.
Forfatterskabet, der fortrinsvis blev til i udlandet, følger to spor. Det ene skildrer sære excentrikere i storbyen, det andet stille eksistenser i provinsen. Hvor de første må eksponere sig selv for at overleve, er de sidste ved at blive kvalt i traditionernes spændetrøje.

Pernille
Personkarakteristik af henholdsvis Marie og Pernille i forhold til hinanden.
Maries tanker og handlinger
Pernilles tanker og handlinger
Stille og ung pige
Forventninger til Karvevallet
Håber på at møde en sød fyr
Klædt ud som Pernille
Tom for tanker efter det overraskende brev
Marie er forelsket i hendes lærer Hr. Herløv
Pernilles tanker og handlinger
Kæk og klog tjenestepige
Modsætning til Maries virkelige personlighed
Tør danse med Hr. Herløv
Sidder alene med Hr. Herløv og nyder aftenen
Bliver forelsket i Hr. Herløv
Analyse af sprog og indhold
Der anvendes mange sproglige billeder blandt andet i dette eksempel: (…) medens hun staar og tripper i Pernilles smaa, spændebesatte sko.
Der kan være anvendt så meget talesprog for at få det til at virke mere livligt
Sproget i fortællingen er også meget mere anderledes end i dag. Det kan ses ved at Å skrives med to a’er. Der er ofte sat et d ind i stedet for et n fx i kunde, hvor man i dag ville skrive kunne. Medens i stedet for mens.
Opbygning
Jeg vil mene at den godt kan passe ind i Berettermodellen. Dog også ind i hjem/ude/hjem fortælling. Jeg har dog valgt berettermodellen.
I starten af fortællingen bliver man præsenteret for nogle af personerne: Pernille, Jomfru Olsen, og for hvad der skal til at ske, altså indledning. Man får af vide at hun er på vej til karneval
Derefter kommer uddybningen hvor hun er på vej til ballet. Point of no return er hvor hun danser med Hr. Herløv og de går ud til springvandet. Klimaks er hvor hun bliver forelsket i ham og han kysser hende i nakken.
Udtoningen sker når hun får hans brev, og bliver ked af det.
Fortolkning og tema
Herman Bang skrev ofte om kvinder som ikke fik hvad de ønskede. Det kan refereres til historien. Det hænger også sammen med forholdet mellem mænd og kvinder dengang.
Temaet mener jeg kan være forbudt kærlighed eller ensidigt kærlighed. I hvert fald kærlighed.
Jeg tror at novellen dengang havde samme betydning som den vil have i dag: man skal ikke tage tingene for noget stort. Hun bliver afvist af ham via et brev. Så ja, jeg vil mene at den stadig kunne være aktuel i dag.
Herman Bang har skrevet det for at vise forholdet mellem mænd og kvinder, og for at vise at det ikke altid ender lykkeligt.